spijsvertering

spijsvertering

 

Het doel van de spijsvertering is het opnemen, het afbreken en omzetten van voedsel in door het bloed opneembare stoffen. De voeding moet eerst afgebroken worden om daarna door samenvoeging en omzetting tot voeding voor het lichaam te kunnen dienen. 

 

 

De eerste fase van de spijsvertering is een afbraakproces dat voortduurt tot in de dunne darm.

De tweede fase is na het passeren van de darmwand een opbouwproces waarin een nieuwe lichaamssubstantie wordt gevormd.

Mond

Het voedsel wordt hier vermalen door het gebit en de tong. De speekselklieren scheiden speeksel af dat  het enzym ptyaline bevat. daarmee begint de afbraak van zetmeel.

Slokdarm       

Na het doorslikken wordt het voedsel door middel van samentrekkingen getransporteerd naar de maag.

Maag             

Het maagsap bevat zoutzuur en pepsine, een eiwitsplitsende stof.  Belangrijk is de intrinsiek factor,        een stof die in het maagsap aanwezig is en noodzakelijk is voor de opname van vitamine B12.                      Voedsel is ongeveer 1 - 2 uur in de maag.

12 ving. darm

Deze is 12 vingerbreedten lang waarin 2 buisjes in uitkomen, 1 van de galblaas en lever en 1 van de              alvleesklier. De gal van de lever neutraliseert het maagzuur en emulgeert vetten zodat enzymen van het        alvleessap (pancreaslipase) beter op de vetten uit het voedsel kunnen inwerken. Pancreassap bevat enzymen die inwerken op vet, zetmeel en eiwit.           

Dunne darm   

Als het voedsel voldoende ontleed is wordt het opgenomen door de darmvlokken. Zij bevatten  een                bloedvaatje en een chylvaatje . Het chylvaatje is voor het opnemen van vetten en het bloedvaatje neemt        te voeding op zodat deze door de poortader naar de lever wordt geleid.  Opgelost voedsel dringt door de        darmwand heen. 

Dikke darm    

Dat wat in de darm blijft wordt uitgescheiden. Eerst moet de darm het voedsel indikken. Dit gebeurt met behulp van rottingsbacteriën. Het begin van de dikke darm heet de blinde darm het eind van de dikke darm heet endeldarm.

 

Vertering en resorptie van voedsel kunnen alleen in de gezonde darmflora optimaal plaatsvinden. Als de darm niet goed functioneert kunnen darmbacteriën en giften in het bloed terecht komen.

Veel mensen hebben te kampen met maag/darmproblemen.

Algemene adviezen: drink niet tjdens de maaltijd

                              combineer fruit niet met de maaltijd met uitzondering van ananas, papaya en  kiwi

                              Kauw goed

 

 

Natuurlijke middelen om jezelf te helpen:

Darmflora

Brooddrank

Gember(thee)

Appelazijn

 

Stoelgang

Lijnzaad

Vlozaad

Volkoren producten

Zure melkproducten

 

Winderigheid

Venkelzaad (thee)

Anijszaad

 

Maagproblemen

Aardappelsap

Yoghurt

banaan

 

Bij langdurige spijsverteringsproblemen kun je beter een natuurgeneeskundigtherapeut raadplegen.