recepten wildpluk

daslook

2-100

 

daslookpesto

15 blaadjes daslook, 4 tenen knoflook, 50 g Parmezaanse kaas, 50 g pijnboompitjes, olijfolie, zout

 

Snijd de blaadjes klein. Plet de knoflook en snijd deze ook fijn. Snijd de kaas ook in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in een mengbeker van de mixer. Laat maar draaien.  Bewaar de pesto in een glazen potje en doe zoveel olijfolie erbij dat de pesto net onder staat.

Daslook is heerlijk in de soep, Dit toevoegen als de soep al klaar is. Liever niet meekoken.

 

Tip:

Heb je daslook in de tuin pluk er dan dagelijks van.

Snipper het groene blad bijv. op een boterham.

Ook heerlijk bij rauwkost.

 

 

Daslookazijn

Een handvol gesneden daslookblad, 1 l appelazijn

Neem een glazen fles en doe het daslookblad en de azijn erin. Laat dit 3 weken staan. Daarna de daslook eruit zeven en de fles goed sluiten. Smakelijk bij rauwkost

 

rolletje daslook in ei
rolletje daslook in ei

Rolletjes met daslook

Dit heb je nodig:

2 eieren, 6 sneetjes casinobrood, handje dasslookblaadjes, 75 g smeerleverworst of roompaté, 50 g zachte roomkaas, 1 eetlepel grove mosterd

 

Kook de eireeren hard, aflaten kolen, pellen en fijnprakken. Snijd de korstjes van het brood en rol het brood met een deegroller plat. Was het daslook,  snipper het fijn en roer het door het fijngeprakte ei Meng in een kom de leverworst en roomkaas. 

Leg 2 boterhammen aan elkaar. Besmeer met mosterd. Dan het roomkaasmengsel en daarna het einmengsel.

Rol de boterhammen en bewaar het in plasticfolie in de koelkast.

 

vogelmuur

vogelmuurstamppot

  Stamppot met vogelmuur

3 aardappelen, 1 pastinaak, 1/2 bakje champignons, 2 tenen knoflook,een flinke handvol vogelmuur, zout en peper

Kook de aardappelen en de pastinaak tot ze gaar zijn.

Borstel de champignons schoon en pel de knoflook.

Bak de champignons met de fijn gesnipperde knoflook. 

Maak een puree van de aardappel en de pastinaak. Doe er een klontje boter en een klein scheutje melk door.

Roer vlak voor het opdienen de vogelmuur er door en maak op smaak met peper en zout.

Garneer met de gebakken champignons en knoflook

Let op: de vogelmuur niet meekoken.

Voor de liefhebber kan er kip bij

brandnetel

Gebruik de jonge toppen . Je zult merken dat het hele jaar door jonge toppen aan de plant komen.

Je kunt er gerust royaal van plukken.

 

Brandnetel  bevat o.a.: ijzer, kiezelzuur,  magnesium, kalium.

Door de aanwezigheid van allerlei mineralen kan bij bloedarmoede, zwakte en voorjaarsmoeheid een kuur van brandnetel wonderen doen. 

Door de diuretische werking is brandnetel zeer geschikt bij reuma.

brandnetelsoep

brandnetel (3 grote handen vol), kokosolie, 1 ui, 1  teen knoflook,  1 aardappel, 1/2 l  liter bouillon

Fruit een uitje in de kokosolie. Doe de knoflook  erbij en de bouillon. Snijd de aardappel in stukjes en kook deze gaar in de bouillon. Was de brandnetel en kook ze de laatste 5 min. mee. Eventueel daarna fijnblenderen. Op smaak brengen met peper en zout.

 

Brandnetelstamppot

Hoeveelheid brandnetels naar wens, aardappelen, ui, zout, peper naar smaak.

 

Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn. Fruit de gesneden ui lichtbruin. Was de brandnetels en kook deze gaar. Giet de brandnetels af en doe ze bij de aardappelen. Stamp het nogeens goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Garneer met de gebakken ui.

 

fluitekruid

fluitekruid
fluitekruid

 

fluitekruidflap
fluitekruidflap

Fluitekruid is in de keuken te gebruiken als kervel. Probeer eens een fluitekruidflap

bladerdeeg, kaas naar keuze, plakje tomaat, fijngehakt fluitekruid, peper en zout naar smaak.

Ontdooi het bladerdeeg en vul deze met een plak kaas, tomaat, fluitekruid, peper en zout. Vouw de flap dicht en bak in de oven volgens de beschrijving op de verpakking van het bladerdeeg.